Skulle bara visa er hur växthuset ser ut nu efter lovet.
Nu är det tak, fönster, dörr, såbäddenen och inne muren som ska dit, sen är det såklart mycket små plock som t.ex. en spaljé till vindruvsbusken och kedjor som ska hänga ner över bädden så sockerärtorna kan klättra.
Idag har jag gjort en ställning till bänkskivan av armeringsjärn. Jag var ute på Löttorps Betong och VA –Teknik AB, där jag fick armeringsjärn för att bygga min bänkställning. Jag vill passa på att tacka Ulf Andersson för armeringsjärnen som jag fick. Ett stort tack till dig!! Svårt att hitta ett finare material;)
Vi gick efter min skiss och måttade ut alla storlekar och antalet och sen kapade av armeringsjärnen ute hos Ulf. Efter det åkte vi hem och svetsade ihop ställningen. Det var lite pill med att få den rak i alla vinkar, men med pappas hjälp går allt! Nu börjar jag få lite kläm på hur man svetsar och det är riktigt roligt faktiskt:)
Det tog mig en ungefär en arbetsdag att bygga denna bänk. Ett råd till er om ni har tiden så gör den också själva. Den blir MINST lika fin än om du köper den, plus att man bestämmer själv storleken på bänken och kan ju därför få den perfekt på plats.
Jag har gjutit en arbetsbänk(1,20 x 0.60m) i betong som jag ska klä i ljusgrå kakel. Den ska stå under det lilla fönstret i växthuset mot husväggen. Den har inte hunnit torka för jag la plast på(medvetet) för att det skulle ta längre tid, för då blir det starkare och hållbarare.
Det gick åt 3st 25kg betongsäckar för att bygga bänken.
När bänken är klar så kommer bänkskivan att väga ca.80kg.
Jag ska bygga en ställning till bänkskivan av armeringsjärn i veckan, så ni får se resultatet av det lite senare…
Nu har jag och pappa förbrett för takbalkarna och väggstolparna. Vi sågade ur en bit av stolparna så vi fick in takbalkarna där. Vi tog med en yxa efteråt för att få det att se robust ut.
Blev väldigt nöjd med resultatet!
Vi förberedde också för att sätta upp stolparna och takbalkarna genom att skruva i skruv utan att de ska synas och sticka ut. (kommer inte på vad det heter, men hoppas ni fattar vad jag menar). Vi skruvade även in skruven en bit,så det går lätt och snabbt att få upp de.
I botten av alla stolpar borrade vi ett hål där vi gängade i en gängstav på cirka 15cm och lämnade 5cm utanför, som ska i byastenens hål sen. Vi har borrat ett hål i byastenen där varje stolpe ska stå.
Nu fick jag tag på en bild, på stolparna och takbalkarna. Ekstolparna till vänster är till väggarna och granplankorna till höger är takbalkarna. Jag (med pappas hjälp) fick tag på ohyvlade takbalkar av pappas kompis Solis! Han hade precis det jag va ute efter, ohyvlade takbalkar. Kan inte bli så mycket snyggare när det kommer på plats!
Tack så jättemycket Solis! Du ska få något gott av skörden sen i sommar;)
Jag har jobbat lite på växthuset. Jag har hyvlat alla yttrestolpar, en gång på de två yttersta sidorna där glaset ska ligga mot. Jag vill att det ska se robust ut och då valde jag att bara hyvla en gång. Eftersom det måste var en rak bräda att fästa glaset på.
Det var första gången som jag använde pappas hyvel såg. Det var lite otäckt först men det gick över förväntan. (dock så hade jag pappas hjälp också)
Glömde helt och hållet bort att fota, så har tyvärr inga bilder under arbetet. Men kan nog fixa det nästa gång jag är hemma!
Viktigt att tänka på när man bygger ett växthus är att det måste finnas bra vädringsmöjligheter. Storleken på vädringsfönstern ska motsvara ca.10% av golvytan. I ett växthus kan värmen ändras avsevärt mycket under bara en dag och då är det bra att ha automatiska fönsteröppnare. (Men det säger inte att man inte måste titta till växthuset). Temperaturen bör inte ligga under 20* och inte över 30*. Plantorna behöver mycket vatten och näring, speciellt plantor i krukor för de torkar ut snabbt. Vattna helst dagligen med tempererat vatten. Ca. 2-4 liter per planta när det är som varmast.
Takhöjden är viktigt att tänka på, du ska kunna stå rakt upp i mitten och det ska vara lutning på taket så alla snö kan glida av när det är vinter.
Placering av växthuset är också viktigt, det ska vara solbelyst hela dagen och inte placeras för nära träd och buskar. Man ska inte placera växthuset där det är för blåsigt för då kan de kyla ner växthuset, utan man bör placera den åt söderriktning.
För att undvika sjukdomar så bör man på hösten tvätta växthuset noga och byta ut jorden. Vill man vara extra noggrann så ska man byta eventuellt söndriga rutor eller sätta ny tätningslist.
Hej, det var alltför längesen jag skrev här på bloggen. Dåligt av mig! Men har inte haft något att skriva om, för bygget står stilla förtillfället eftersom det har varit vinter så har inte kunnat bygga nått.
Men tänkte att ni kanske ville veta vad jag ska odla i mott växthus?
Jaa, tänkte väl de.:)
Jo, de jag har tänkt är sallad av olika sorter t.ex. plocksallad, sockerärtor, körsbärs tomater, vindruvor, smultron, jordgubbar och massor av olika kryddor b.la. basilika, timjan, citrontimjan, gräslök, persilja…
När man odlar sockerärtor är det viktigt att tänka på att man inte odlar alla ärtor samtidigt. Utan man sticker i mednågon veckas mellanrum, för då får du ärtor under en längre period.
I mitt växthus så kommer det att bli en fönsterbräda av byastenen. Så jag kommer placera ut krukor på fönsterbrädan, med färgglada blommor och lite kryddor i snygga krukor.